Boala celiacă
Articol publicat de Dr. Paul Dragomir – Medic Specialist Gastroenterologie
Boala celiaca este considerata o afectiune a sistemului imunitar, patogeneza fiind determinata de ingestia glutenului alimentar. In consecinta, apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara.
Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientilor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor. Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar studiile paraclinice si clinice din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa alterari la nivelul intestinului subtire in cazul persoanelor predispuse genetic.
Ingerarea alimentelor care contin gluten declanseaza apoi diferite reactii imune, ce cauzeaza leziunile intestinale caracteristice bolii – atrofia vililor intestinali. Aceste leziuni ale intestinului subtire, determina tulburari de digestie si absorbtie (maldigestie, malabsorbtie). Simptomele caracteristice bolii celiace apar ca urmare a leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului. Simptomele difera de la un caz la altul, de la simptome usoare care trec deseori neobservate, la simptome si complicatii severe care altereaza calitatea vietii.
Simptomele bolii celiace, cu caracter intermitent (simptome ce apar si dispar la un anumit interval de timp) sunt:
-meteorism, disconfort abdominal, uneori dureri epigastrice
-scaun anormal, de obicei diareic, apos, deschis la culoare, lucios, “abundent”
-scaderea in greutate in prezenta unui apetit normal
-fatigabilitatea si astenia fizica – sunt rezultatul slabei absorbtii de nutrienti de la nivelul intestinului, precum si, in special, a deficitului de absorbtie a fierului, care determina anemie
-varsaturi
-osteoporoza
-infertilitate feminina
-pubertate intirziata
-tulburari de memorie, atentie si concentrare, iritabilitate la copii si depresie la adulti.
Toate aceste simptome nespecifice, care pot aparea si in alte afectiuni, intarzie deseori diagnosticul bolii celiace. Boala celiaca este, asa cum am mai mentionat, o afectiune cronica, cauzata de consumul alimentelor si bauturilor ce contin gluten. Vilii intestinali sunt formatiuni mici, alungite, prezente la nivelul polului luminal al celulelor epiteliului intestinal. In cazul persoanelor cu boala celiaca, vilii intestinali devin aplatizati si inflamati, ceea ce micsoreaza suprafata de absorbtie a intestinului, cu aparitia secundara a malabsorbtiei. Boala celiaca poate fi confundata cu alte afectiuni ce evolueaza cu sindrom de malabsorbtie din cauza simptomelor asemanatoare. Profilaxia bolii se face prin evitarea produselor care contin gluten.
Practic nu exista tratament pentru aceasta boala, ci doar adoptarea unei diete fara gluten.
